• Freys nalle

Historien om samarbetet med Ersta diakoni

Freys Hotel och Freys Hotel Lilla Rådmannen är två mycket personliga hotell som strävar efter att alltid göra det där lilla extra för våra gäster. Vår personliga service och omtanke går igen i allt vi gör. Vi har många underbara gäster som bor hos oss ofta och det är i dialogen med dem som vi kan utvecklas och bli bättre.

Ett fantastiskt exempel på detta var när vår tidigare Hotelldirektör, Annika Tell för många år sedan åt frukost med en stamgäst som berättade om ett annat hotell som hon hade bott på. Hon hade checkat in sent en kväll och när hon kom in på sitt rum och kände sig lite ensam så såg hon helt plötsligt en liten nalle. En nalle som satt där och tittade så fint på henne med en lapp runt halsen där det stod "Krama mig om du vill" och genast kände hon sig varm i hjärtat.

Annika sa direkt, det är ju Freys!! Annika och hennes väninna Shirley åkte till Ikea och tömde en hel låda med 300 nallar, originalnallen finns i stora glasskåpet på konferensenvåningen. I kön på Ikea när dem skulle betala, kom flera personer fram och frågade vad dem skulle göra med alla nallar. De berättade och till slut var det många som hjälpte till, då alla nallar skulle upp på bandet vända mot kassören. Det Freys Hotels ville göra var att sälja nallarna till förmån för Ersta diakoni. Ersta hade vi redan tidigare skänkt pengar till då vi fick frågan från den tidens inredare wall to wall, att vara med och sponsra ett nytt kök till ett hemliga boendet för kvinnor med barn som råkat illa ut.

Vi på Freys kände att det var viktigt att vi fortsatte jobba med Ersta diakoni, då vi har åkt runt till alla deras verksamheter och sett vad pengarna gått till. En annan viktig aspekt är att vi vill att fler får upp ögonen för att vi har barn, ungdomar och gamla här i Sverige som verkligen behöver ekonomiskt stöd för att kunna få det där lilla extra för att kunna känna trygghet, tillhörighet och kärlek. Vi är inte emot att man skänker pengar utomlands till behövande, men vi vill bara att vi inte glömmer utsatta personer som lever och bor här i Sverige, dem som ingen pratar om... Alla bidrag som kommer in från olika personer och företag gör en otrolig skillnad för barn, ungdomar och gamla. Pengarna kan bidra till att förgylla deras tillvaro lite extra till saker och upplevelser som inte kan köpas för de pengar som Ersta diakoni får från landstinget. Det kan t ex vara hästar till utsatta flickor på Valåkers gård, extra leksaker till Ersta Hospice, nya barnkärror till det skyddade boendet m m.
 
Annikas vänner Eva och Shirley mfl knöt olikfärgade band runt 300 nallar. Dessa nallar gick snabbt åt och vi fick leta reda på en leverantör, och det blev Anderberg Promotion, som vi fortfarande köper ifrån. Han har skriftligen garanterat att dessa nallar inte görs av barnarbetare, och att nallarnas ögon är barnsäkra så de inte lossnar. 

Idag har vi sålt närmare 16.000 nallar och de har blivit en stor del av vårt varumärke. Vem kan motstå en nalle?