• Freys Hyrverk
  • Hästen Frey
  • Freys Hyrverk

Vår historia

Freys är ett av Stockholms äldsta varumärken och har en rik historia fylld av spännande händelser och intressanta berättelser. Företagsnamnet kommer från den kraftfulla och kloka hästen Frey som vann den enormt uppmärksammande distansritten mellan Stockholm och Jönköping 1895. Det som en gång började med att transportera rika Stockholmare med häst och vagn 1896 har i modern tid blomstrat till ett företag bestående av två familjeägda hotell mitt i centrala Stockholm, fastigheter, en resebyrå, restaurang och limousineservice.

Så föddes idén om Freys Hotel
En dag i början av 1988 såg Anders Läck en tidningsannons på ett hyreskontrakt för hotell i de berömda Klarakvarteren på Bryggargatan 12 i Stockholm, där anrika Hotel Savoy tidigare var beläget. Den mycket populära restaurangen Pilen som låg i samma hus som det planerade hotellet var en knutpunkt för Stockholms författarelit och senare även i nuvarande Belgobarens regi en given plats för kulturens stjärnor att avrunda kvällens arbete med en välkyld belgisk öl i trevligt sällskap.

Sagt och gjort, Anders gjorde slag i saken och investerade i detta kontrakt då han såg goda affärsmöjligheter på adressen. Sedan kontaktade han Annika Tell som tidigare arbetat för honom och tillsammans startade de det omfattande arbetet att bygga ett hotell från grunden med allt vad det innebär. Annika arbetade sedan på Freys under 28 år och är naturligtvis en stor del av Freys historia och framgångssaga. Ett år senare öppnade Freys Hotel dörrarna med pompa och ståt den 6 juni 1989. Invigningen startade på Hötorget med en parad med hästar och bilar i täten tätt följt av konkurrenter med stora plakat och ballonger, personal och samarbetspartners.

Freys Hotels idag
I dag, 30 år senare drivs hotellen vidare av Niklas Läck son till Anders i sann familjeanda och med fortsatt fokus på det personliga värdskapet och visionen ”Hotell ljuva hem – där hjärtat finns för alla.”

- Jag har växt upp med våra hotell och har arbetat på Freys sedan vi öppnade 1989 vilket borde göra mig till den näst äldsta inventarie i företaget. Den allra äldsta reliken skall vara väggboningen ”Hotell ljuva hem” vilken broderades redan 1988 för att vara klar till invigningen och som fortfarande hänger på väggen i receptionen, säger Niklas.

Under dessa 30 år har jag sett ett genuint hotell med känsla för det familjära, jordnära och tidlös elegans sakta växa fram till vad det är idag. Ett hotell där alla känner sig välkomna, helt utan koncept som en ledningsgrupp har tagit fram för att det ligger rätt i tiden och är hippt just nu. Vi är och ska vara ett anrikt hotell för konferensgänget, affärsresenären, turisten och barnfamiljen som behöver en trygg plats att bo på, inte för en resenär som söker en Instagram-vänlig, hipp livsstil i Stockholm city även fast de så klart också är välkomna att pusta ut hos oss ;) fortsätter Niklas.

Med tanke på alla tokigheter, galna upptåg och fantastiska saker vi har hittat på och varit med om de senaste 30 åren så ser jag fram emot de kommande 30 med en viss skräckblandad förtjusning och nyfikenhet. Önskar jag kunde berätta några härliga anekdoter från vår historia men som all vår personal vet så är diskretion en hederssak. Vi får aldrig glömma bort att ha roligt, gästerna märker när vi i personalen skrattar, trivs och har det roligt på jobbet och tillåts vara personliga och trygga i att ta egna beslut. Det är så vi bygger nya intressanta relationer för de kommande 30 åren, vilket jag hoppas kunna vara del av och lotsa hotellet fram med varsam hand, avslutar Niklas.

Freys Hotel står stadigt kvar omringad av stora hotellkedjor på Vasagatan. Mitt emot Arlanda Express och endast två minuters promenad från Centralstationen finns 127 individuellt designade hotellrum och nio flexibla mötesrum. Systerhotellet, Hotel Lilla Rådmannen ligger på Rådmansgatan intill den stora shoppinggatan Drottninggatan. Hotellet öppnades 1999 och med sina 62 personligt inredda hotellrum och nio mötesrum är denna pärla ett mycket uppskattat hotell.

Vill du läsa mer om Freys historia så finns ”Boken om Freys ” såväl i vår lobby som på hotellrummen och vi som arbetar här på Freys berättar med stolthet och glädje om vår historia. Så fråga oss gärna!