Freys Historia

Freys är ett av Stockholms äldsta varumärken och har en rik historia fylld av spännande händelser och intressanta berättelser.

Företagsnamnet kommer från den kraftfulla och kloka hästen Frey som vann den enormt uppmärksammande distansritten mellan Stockholm och Jönköping 1895.

I slutet av 1800-talet var Freys ett företag som transporterade rika stockholmare med häst och vagn. I modern tid har det blomstrat till en rörelse med två familjeägda hotell mitt i centrala Stockholm. Dessutom har vi fastigheter, resebyrå, restauranger och limousineservice.

Freys Hotels idag

Freys Hotel står stadigt, omringat av stora hotellkedjor på Vasagatan. Mitt emot Arlanda Express, med bara två minuters promenad från Centralstationen, finns 127 individuellt designade hotellrum och nio unika mötesrum.

Vårt systerhotell, Hotel Lilla Rådmannen ligger på Rådmansgatan vid den stora shoppinggatan Drottninggatan. Hotellet öppnades 1999. Med sina 62 personligt inredda hotellrum och nio mötesrum är denna pärla ett mycket uppskattat hotell.

 

Stallchef kapten Claes Hermansson och hästen Frey, Stockholm, Sweden 2019 Foto: Marielle Andersson Gueye.

Hästen Frey

Hästen Frey vann den omtalade distansritten 1895, mellan Stockholm och Jönköping. Företagsnamnet Freys kommer från denna kraftfulla och kloka häst. Frey var en kändishäst och segern i distansritten ansågs vara en av dåtidens största svenska idrottsbragder.

Hästen Frey 2019

Nu, många år senare, har vi på Freys Hotel fått äran att donera en av hästarna till den Beridna Högvakten. Denna ståtliga häst ska bära namnet Frey – såklart – och kommer att tjänstgöra i den Beridna Högvakten under cirka 15 år, om allt går som det ska. För oss på Freys Hotel känns det som om cirkeln sluts. Det blir en naturlig fortsättning på vår framgångssaga. Du kommer att kunna följa Frey och hans vardag i våra sociala kanaler och här på vår sajt.

 

Läs mer om Beridna Högvakten